neděle 26. dubna 2009

Proč příliš mnoho otoček škodí

Další zajímavý thread se objevil na salsa fóru, tentokráte na téma "Lead Your Partner, Not Patterns!". Tedy v hodně volném překladu: soustřeďte se na vedení partnerky a ne na kombinace.


http://www.salsaforums.com/showthread.php?t=16


Stručně řečeno, není důležité kolik kombinací umíte, ale kolik jich umíte skutečně dobře. Pod pojmem skutečně dobře se skrývá správné časování, správné vedení partnerky, správná orientace těla, plynulost, přesnost a také intuice kdy danou kombinaci využít.

Poslední zmíněná je velmi důležitá. Rychlé a "akrobatické" kombinace se do pomalé písničky prostě nehodí. Pro lidi, co muziku vnímají, to působí pak jako pěst na oko.

Nu a i kdyby jste danou kombinaci zvládali dokonale, tak je zde ještě otázka, zda ji zvládne vaše partnerka :). Je úlohou partnera, aby tančil tak, aby partnerka stíhala a pokud možno si tanec užila. Tedy přizpůsobit úroveň tancování jejím schopnostem. Pokud to neudělá a jede tvrdohlavě svoje, pak to často vypadá jako trápení nevinných zvířátek ... partnerka je vláčena po parketě, různě nepříjemně ohýbána, vyváděna z rytmu, z rovnováhy atd. Toto je díkybohu extrém, který se na parketě moc nevidí.

Tímto článkem jsem rozhodně nechtěl říci, že složité kombinace jsou špatné, zlé a člověk by se měl držet osvědčených jednoduchých věcí. Jenom to, že tanec jako takový není o tom, kolik kombinací člověk předvede, ale o způsobu jak je zatančí. Aneb odtančit kombinaci a odtančit kombinaci "dokonale" je úplně jiný pocit jak pro chlapa, tak hlavně pro partnerku.

Navíc, pokud se člověk nesoustředí pořád na to, jakou šílenou kombinaci povede v následujích 16 taktech, zbývá mu více času na poslouchání a reagování na muziku. Lze si mnohem více hrát s rytmem s nohama, tělem, partnerku jenom vodit po parketě atd.

Škoda, že v pražských salsa školách se toto příliš neučí ... většina se soustředí na kombinace. Lépe se to prodává. Lidé odcházejí z hodin šťastni s tím, že umí další dvě krásné kombinace :).

3 komentáře:

Martin řekl(a)...

Ahoj, Tohle by chtělo natlouct do hlavy těm lidem co sou v porotě na MČR v salse, a taky to že salsa není jako profi soutež v latině, tak by to tak neměli hodnotit. :-) , PS: nový song co mě chytil je Medley En El Aire-Aire - croma latina

Mavo řekl(a)...

No ono pořádat soutěže v salse je stejně podle mne nesmysl. Těžko hodnotit něco, co není standartizované ... díky bohu :). MS republiky v salse jsem nevidel, jenom znam viteze a i kdyz ta jejich sestava je rychla a obsahuje zbytecne moc triku, tak celkove jsou proste dobri ... kdyz tanci "spolecensky" tak je radost na ne koukat :). Nebo s nima dat ruedu.

Ja ted ujizdim na Klazz brothers. Nemecky latin jazz, remixy klasiky. Uchylne, ale dobre. Kdyztak udelame nejakou vymenu? Posli mail.

Martin řekl(a)...

honmartin@seznam.cz

Ted sem konečně sehnal salsa.it vol. 5 , tak z toho mám radost :-)
http://www.4shared.com/file/102173813/b1c93462/04_-_Massimo_Scalici_-_Por_Ti_Lo_Haria.html