neděle 5. dubna 2009

Začátečnické peklo

Poslední dobou jsem vedl pár zajímavých rozhovorů na téma proč tak málo chlapů vydrží na salse. Na začátečnických kurzech je relativně narváno, takže člověk by čekal, že se počet tanečníků bude utěšeně zvětšovat. No bohužel tomu tak není. Například včerejšek v Rinconu byl opět poněkud extrémní s poměrem dvě ženské na jednoho chlapa. Ideální na zkoušení vedení dvou partnerek najednou :).

Proč tomu tak je lze vyčíst z článku:

http://www.salsastories.com/stories_a-b/beginners_hell.html

V zásadě popisuje situaci, do které se dostane každý chlap, když začne tancovat. Obvykle nerozumí rytmu, pletou se mu nohy, má problémy s vlastní rovnováhou ... a voni po něm ještě chcou, aby vedl partnerku, vymýšlel a prováděl všechny ty komplikované otočky :).

Další šok přijde po příchodu na první větší salsotéku. Vyzvat ženskou k tanci, hlídat si, abych do nikoho nevrážel, aby mi nikdo nepošlapal partnerku, aby se se mnou cítila dobře. Nu a pak je tu hlavně ten pocit, že jsem naprostá lama, všichni tancujou mnohem lépe.

Ve článku uvedeném výše je hezky vyjmenované, co všechno musí chlap zvládnout a na co musí dávat pozor při tancování ... je to krásný seznam téměř na stránku :). ... má to hezký téměř standartizovaný název "začátečnické peklo". Proto jsou začátky pro chlapa tak bolestivé a ti méně motivaní rychle skončí.

Nu nemám chuť někomu dávat rady, jak tančit. Ale uvedu alespoň pár věcí, které jsou podle mne důležité:

Nezanedbat základy. Aneb pokud váš základní taneční krok nebude dobrý, tak si nikdy dobře nezatančíte. Špatné našlapování je obvykle pomalé, vede ke špatnému přenášení váhy, špatné stabilitě. Proto je důležité pilovat základní kroky ... do doby, než se stanou aspoň trochu automatické a člověk o nich nemusí přemýšlet.

Poslouchat a chápat muziku. Aneb pokud chlap nerozumí tomu, na co tančí, tak se velmi rychle ztratí. Tady je ještě háček v tom, že občas jde partnerka mimo rytmus. A pokud si vy nejste jisti, že jdete správně, tak to rozhodí i vás, čímž partnerku rozhodíte ještě více atd atd. Čím více do muziky vidíte, tím více "víte", že jdete správně, partnerku si srovnáte a jedete dál. Poučení tedy je poslouchat muziku, čím více, tím lépe. V ideálním případě si každý den zkusně odšlapat alespoň jednu písničku. Třeba jako ranní rozvičku :). Pro začátek se netrápit a pouštět si rozumně rychlé skladby.

Pokračování někdy příště :).

Žádné komentáře: