sobota 6. listopadu 2010

Armáda instruktorů salsy

Včera jsem si pro zábavu spočítal všechny instruktory, kteří učí salsu a působí v Praze a došel k zajímavému číslu 27 (podle mne jich bude víc, tak cca 30 ... ještě pořád neznám všechny :-). Částečný seznam instruktorů naleznete na stránkách salsaportálu ( seznam je bohužel neaktuální, někdo už neučí, někdo učit začal a změny se nějak nepromítly).

V takovém počtu instruktorů už je problém na sebe nějak upoutat pozornost, natáhnout lidi. Zvláště pak začátečníky "z ulice", kteří o salse nic neví a "prostě" se jenom chtějí učit. Navíc je problém odhadnout na co lidi vlastně slyší? Když člověk zběžně listuje popisem kurzů, tak většinou se jedná o motivační / obecné povídání, pár odstavců o instruktorech a jejich tanečních zkušenostech.

Jak tedy vybrat z té změti víceméně podobně znějících instruktorů někoho vhodného? Proč a v čem je někdo lepší / horší? Na internetu prakticky nelze najít nějaké srovnání nebo uživatelské recenze. Ono taky není kdo by je psal. Nespokojení kurzisté to raději zabalí a neřeší to, lidé tančící déle si zase nechtějí dělat v relativně malém rybníčku pražské salsa scény nepřátele.

Nejlepším zdrojem informací je tedy bohužel stará dobrá česká šeptanda, se vším co k tomu patří: osobní preference, sympatie, předsudky, nedostatek zkušenstí / možností porovnat. Je škoda, že neexistuje konstruktivní diskuse, protože by to možná pomohlo trochu pročistit tu nepřehlednou džungli instruktorů, která tu dnes panuje.

Inzeráty a upoutávky na kurzy na salsaportálu jsou jedna jako druhá, laik je prakticky není schopen rozlišit. A tak autoří / instruktoři šahají k barvičkám a barví své upoutávky na červeno, modro, zeleno, nebo ideálně ve všech odstínech. Vzhledem k tomu, že příspěvek na salsa portálu je zdarma, tak někteří vkládají upoutávky na své kurzy znovu a znovu, aby zůstaly v hlavním okně. Výsledek je tristní, neboť úvodní stránka je zahlcena nepřehlednou změtí různě barevných inzerátů. S Pavlem (správcem salsa portálu) už jsme na toto téma mluvili, říkal, že autoři jsou neochvějní a za svýma omalovánkama si často stojí. Nu co na to říci ... nebo raději neříkat nic a rovnou jim vzít pastelky :).

Žádné komentáře: