neděle 30. března 2008

Jak na salsa videa

Každý kdo má co do činění se salsou čas od času koukne na nějaká ta videa. Je to výborný zdroj inspirace. Na internetu se toho válí mraky a tak pokud je čas a chuť, tak zdroje jsou víceméně nevyčerpatelné :). Ti aktivnější natáčejí kurzy, aby nezapomněli co se jim to instruktoři snažili natlouct do hlavy (můj případ). S tím ale vyvstává potřeba tyto videa dále zpracovávat, což i v dnešní době plné technických vychytávek je bohužel problém.

Za tu dobu co tancuju jsem natáčel na všelicos :) ...

1. Fotoaparáty

Aneb každý digitální foťák umí dnes i natáčet videa. Většinou ne příliš kvalitně, ale pro potřeby zaznamenání výuky bohatě postačující. Problém je v tomto případě s velikostí. Fotoaparáty ukládají video nekomprimovaně (AVI nebo MOV), takže pokud je nepřeuložíte do něčeho jiného, tak vám velmi rychle zaplácají celý harddisk.

Já jsem si oblíbil pro přeuložení videí kodek XVID (formát MPEG4), který zmenší výsledné video zhruba na 1/10 své původní velikosti s ne příliš citelnou ztrátou kvality (mluvim o výstupu z fotoaparátu, u High Definition kamery je vidět ztráta ostrosti a detailu).

Odzkoušel jsem spoustu aplikací na zpracování videa a nakonec našel jednu, která je pro tyto účely perfektní. TMPGenc Xpress (http://www.tmpgenc.net/en/index.html). Co umí:
  • Načítat video prakticky v libovolném formátu (nenarazil jsem zatím na vyjímku)
  • Všechny základní operace jako otočení videa, odstranění prokládaných řádků, ořez, jednoduchý střih, slučování videí
  • Umí video zase uložit do libovolného ale vhodnějšího a úspornějšího formátu
  • Má jednoduché ovládání
  • Podporuje dávkové zpracování videí.
  • Je rychlá a nepadá :).
Má to samozřejmě jeden háček ... TMPGenc není zdarma :(. Jinou aplikaci, která by toto uměla jsem na netu ale bohužel nenašel. Většina má problém s formátem MOV, jiné třeba načtou video bez zvuku atd.

Jedinou alternativou, která je free a použitelná je aplikace virtualdub (virtualdubmod). Ta ale neumí pracovat s MOVem, ve formátech se omezuje na AVI a MPEG a občas trpí problémy s kodeky. Jinak je ale perfektní a více než použitelná (i když je spíše určena pro počítačové nadšence než pro normální uživatele :-).

2. Mobily

Je vždy po ruce, ale kvalita stojí většinou za bačkoru. Ale když je nouze ... :). Poslední generace mobilů už produkuje i použitelné výsledky :). Program TMPGenc umí pracovat i s videi z těchto zdrojů.

3. HD digitální kamery

Bohužel zcela jiný případ. Narozdíl od foťáků již výstupy za něco stojí a pokud člověk chce kvalitu zachovat, tak s videem musí správně zacházet. Jinak přijde o ostrost, barvy a detail. XVID se na uložení příliš nehodí, na to je příliš ztrátový. Lepší je pálit tyto filmy rovnou na DVD (standardní DVD video formát s MPEG2 kompresí) a neskladovat je na disku. Pokud bychom je rádi zpracovali (přidali menu a různé přechody, ořezaly atd), tak je několik vhodných aplikací jako Adobe Premiere Elements, Pinacle Movie Studio atd ... nemám s nimi zkušenosti ani čas si takto hrát. Pokud nám nejde o kvalitu, tak na vše kašlem a proženem to opět aplikací TMPGenc :).

Někdy příště popíšu jak stáhnout videa z internetu :).

Žádné komentáře: